Kézműves Udvar Vendégház - ahol megpihenhetsz

A Mura melletti kis település csendes utcájában, árnyas fák közt bújik meg a Kézműves Udvar Vendégház.
A ház mögötti kemencében néhány perce még sült a kelt rétes, ami most a gazdaasszony által készített szederszörppel együtt várja a vendégeket.
Amíg kihűl a rétes, felteszek néhány kérdést a háziasszonynak:

– Mikor, honnan jött az ötlet, a vendégház kialakításához?
Elsősorban a munkahely teremtés volt a fő cél. Először falusi vendégasztal szolgáltatást, kemencés finomságokat szerettünk volna készíteni, amihez nem kaptuk meg az engedélyt, mert nem termelünk búzát. Ezután jött az ötlet, hogy adjuk ki a kis házat szállásnak.

kezmuves_udvar_-vendeghaz.png

– Hány fő fogadására alkalmas a szálláshely? Ellátás is van, vagy teljesen önellátó az apartman?
A házban 1 szoba, konyha, fürdő, folyosó és terasz 3 fő részére kényelmes elhelyezést biztosít.
Teljesen önellátó az apartman. De a házhoz veteményeskert és gyümölcsös is tartozik, ami biztosítja a vendégeknek a friss zöldségfélét és gyümölcsöt.

– A faluban van lehetőség bevásárlásra, esetleg egy meleg vacsora elfogyasztására?
Igen, falunkban több önkiszolgáló élelmiszerbolt is működik, ahol be tudnak vásárolni a vendégeink. Sajnos étterem nincs, de egy meleg vacsora elfogyasztására a legközelebbi város Nagykanizsa ad lehetőséget, ami 16 km-re van Murakeresztúrtól.

– Milyen programokat, látnivalókat ajánl a vendégeknek, akik megszállnak itt?
Murakeresztúr Zala megyében található, ahol a horvát-magyar határt a Mura folyó választja el. Azoknak a vendégeknek, túrázóknak ajánljuk, akik szeretik a vidéki életet vagy most szeretnék megismerni. A falu csendes, pihenésre, túrázásra és horgászásra alkalmas.
Látnivaló: Mura folyó, gyönyörű erdei utak, szőlőhegyek, Zrinyi-Újvár, tájházak és a környező falvak szépségei.

187187767_5740029102703780_3525812458434102548_n.jpg

– A Mura partján van strand, lehet fürödni valahol?
Sajnos még nincs a Mura mellett strand, de a közeljövőben talán ez is megvalósul. Ez a rész most a kerékpártúrázók nagy kedvenc helye, ami a Mura melletti töltésen vezet.

– Nagyobb város, fürdő, kirándulási lehetőség van Murakeresztúr közelében?
A legközelebbi város Nagykanizsa, fürdő Zalakaroson, Bázakerettyén és Lentiben van. Nagyon szép a Mura-Dráva összefolyás Őrtilosnál, a gyékényesi bányatóban fürödhet az, aki szereti a hideg vizet.

– A Mura folyó túlpartja már Horvátország. Aki szeretne, hol tud átmenni a szomszéd országba kirándulni, vagy vásárolgatni?
Ami hozzánk legközelebb esik, az a letenyei határátkelő. Ez autóval kb. 16 percre van tőlünk. Itt tudnak átmenni Horvátországba kirándulni vagy bevásárolni.

– Az apartmanban több gyönyörű szőttes terítőt, faliképet láttam. Ki készíti ezeket a termékeket?
Lányom végzettsége kézi szövő és ő készítette el ezeket a textil lakberendezési termékeket. Ezzel egyedivé tudjuk tenni Vendégházunkat, mert valóságban is láthatják vendégeink a szőtt szőnyegeket, terítőket, díszpárnákat, faliképeket, melyek saját tervezés alapján készültek.

28947525_1834162306615350_914080649315142828_o.jpg

– A portán szépen gondozott veteményeskert van, és rengeteg csodaszép virág. Ki tartja rendben a növényeket? Esetleg vásárolni is lehet a terményekből?
Lányom és én, így mind a ketten gondozzuk a portához tartozó veteményeskertet, gyümölcsöst és a virágokat. A kicsit nehezebb munkát a lányom végzi én pedig a könnyebbet. De amíg az erőm engedi az írányítás az én feladatom. Amit én a szüleimtől láttam, tanultam azt én is át akarom adni gyermekeimnek. Mindennek meg van a maga titka, hogy mit mikor kell vetni, ültetni, locsolni stb.
Elsősorban saját részre termelünk, de a felesleget mindig el is adjuk, mert őstermelők vagyunk. Így a nálunk megszálló vendégeink is vásárolhatnak a terményekből.

123733192_3732820293416199_8794880937348491726_n.jpg

– Kinek, miért ajánlja, hogy Murakeresztúron, a Kézműves Udvar Vendégházban foglaljon szállást a nyaraláshoz?
Szívem szerint azoknak ajánlom a Vendégházunkat, akik szeretnék megismerni milyen az igazi falusi vendéglátás. Aki szereti a természetet, erdőt, folyót és a környező falvakra is kíváncsi. Megnézni, megkóstolni a kemencés finomságokat. A kertben frissen szedett gyümölcsöt, ami az idénynek megfelelő, vagy a zöldségféléket, paprikát, paradicsomot, uborkát. A csendre, nyugalomra, pihenésre vagy aktív túrázásra vágyóknak. Mert aki ezt kipróbálja az megtapasztalja és gazdag élményekkel feltöltődve térhet haza.

– Az év melyik időszakában várják a vendégeket?
Kora tavasztól, késő őszig fogad vendégeket a vendégház, de  télen, a Murakeresztúron megrendezésre kerülő Böllér fesztivál idején is lehet majd szállást foglalni.

Érdeklődni, szállást foglalni az alábbi elérhetőségeken lehet:

https://www.facebook.com/kezmuvesportam

Tukszár Lászlóné: (20) 512 0420

Már mindent tudunk a vendégházról, ami fontos, és érdekes lehet. Most pedig kóstoljuk meg a meggyes kelt rétest és az illatos, zamatos szederszörpöt.

Skolik Ágnes