Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen - segítő közösség Nagykanizsán

A közösségi oldalakon böngészve több adománygyűjtő csoportot is találhatunk, ahol rászorulóknak, beteg gyermekeknek, közintézményeknek gyűjtenek. A csoportokhoz sok jó szándékú, segítőkész ember csatlakozik, de az eredményekért a legnagyobb köszönet a csoportot létrehozókat illeti.
Nagykanizsán is alakult egy csoport, amelyben a városban, vagy a környékén, beteg, rossz körülmények között élő, vagy éppen árván maradt gyermekeknek segítenek. A csoport egyik alapítójával, Stimeczné Lukács Kittyvel beszélgettem:
– Mesélj a kezdetekről! Mikor, milyen ügy érdekében alakult a csoport? Milyen eredményt ért el az első gyűjtés?
Férjem, Stimecz Fridolin indított el egy szurkolói összefogást még 2013-ban, egy Jótékonysági foci Kupa keretében, mely olyan jól sikerült, hogy utána minden évben  megrendezésre került, mindig más-más rászoruló családot támogatva. Nekem, mint szociális munkásnak amúgy is az életem része volt mások segítése, így az elejétől kezdve besegítettem, majd együtt dolgoztunk a jó célért. A Jótékonysági focikupa mellett, az utóbbi években hagyománnyá vált a kiválasztott családok, gyermekek karácsonyi kívánságainak teljesítése is. Minden alkalommal nagy sikerrel zárultak.
2020 őszén került látókörünkbe Gondi Zétény, a zebrán elgázolt, súlyosan megsérült kisfiú és családja. Egyértelmű volt, hogy ők lesznek a következő támogatottaink. Személyes találkozások után, történetüket és helyzetüket megismerve tudtuk, hogy itt most többre lesz szükség. Zéti rehabilitációs kezelései több millió forintba kerülnek, mely hatalmas terhet ró a családra. Ekkor jött az ötlet és született meg a Jótékonysági licit Nagykanizsa csoport, melynek célja 5.000.000 Ft összegyűjtése volt Gondi Zétény és családja megsegítésére. Napok alatt több százak, majd ezrek csatlakoztak a csoporthoz. Elindultunk.
Liciteket indítottak, licitáltak a tagok .Többen csak úgy utaltak. Mindenki egy célért, Zétiért. Kevesebb, mint 7 hét alatt sikerült, összegyűlt több, mint 5 millió Ft a Gondi család számláján. Hatalmas boldogság volt mindenki számára, csodaként éltük meg ezt az összefogást. Folyamatosan jöttek a megkeresések, hogy ne hagyjuk abba amit elkezdtünk! Szükség van "ránk", a csoportra... Nem volt kérdés, folytattuk. Azóta is. Most lesz októberben 1 éve már. Ez idő alatt 7 családnak közel 30millió Ft gyűlt össze! 
Hihetetlen kimondani is, mindezt többnyire hétköznapi emberek adták össze, beteg vagy árván maradt gyerekeket, családokat segítve. 
Csoport aktivitása hullámzó. Vannak holtpontok, de valahogy mindig belendül, újra és újra.
A licites csoporton belül szerveztünk már tombola sorsolást, online sütivásárt, virtuális közös kávézást is. Folyamatosan ötletelünk és azon dolgozunk, hogyan és mivel tarthatjuk életben ezt a fantasztikus közösséget. 

screenshot_20210905-230700_facebook.jpg

– Ki, hogyan választja ki, hogy kinek adakozzon a csoport?
Nem könnyű feladat kiválasztani mindig a következő támogatottat, nem könnyű dönteni sorsokról, de átbeszélve a dolgokat, olykor a segítőket is belevonva hozunk közösen döntést erről.

– A csoport alapítói ti vagytok ketten a férjeddel. Te a kisfiatokkal otthon vagy, a férjed dolgozik. Hogy jut időtök az adminisztrálásra, szervezésre, 0-24-ben a csoporttal kapcsolatos teendők elvégzésére?
2 kis gyerkőc mellett nem egyszerű egy ekkora feladatot ellátni, tagadhatatlan, hogy olykor a velük eltöltött idő kárára is ment, de igyekeztünk megtalálni az arany középutat. 
– Melyik volt a legemlékezetesebb, legkedvesebb, vagy legmegrázóbb történet, amivel a kezdetek óta találkoztatok?
Minden történet adott gyűjtése megérintett minket a maga módján. Ha említenem kellene egyet, az árván maradt Major lányok gyűjtését emelném ki. Ahol szinte egy emberként fogott össze Nagykanizsa és környéke. Kb. 2 hét alatt 8 millió Ft gyűlt össze. 

– Egy ilyen csoportban ismeretségek, barátságok is szövődnek. A jótékonysági akciók sikerén túl mit adott nektek a csoport? Tapasztalatot, elismerést, új kapcsolatok kialakulását?
Minden egyes kitűzött cél elérésekor leírhatatlan boldogság és hála van bennünk minden segítő felé. 
Egytől egyig segítő, jólelkű emberek. Nagyon jó érzés, hogy ilyen csodálatra méltó emberek vesznek minket körül.   Rengeteg szeretetet kapunk a csoporttól, a tagoktól. Visszajelzéseket, hogy jó amit csinálunk. 
Olyannyira, hogy 2020 decemberében megkaptuk Fridolinnal az "Év civil önkéntese " díjat, ami elmondhatatlan büszkeséggel és boldogsággal töltött el minket. 
Csodálatos embereket ismerhettünk meg és bátran mondhatom, igazi barátokra is szert tettünk. Mind a támogatott családok és a támogatók között is.Van egy kemény mag a csoportban, akik az elejétől kezdve nagyon aktívan részt vesznek a csoport életében minden téren. Hálásak vagyunk nekik, mert nélkülük nem menne. Ők a csoport mozgató rugója.

– Most kinek folyik a gyűjtés a csoportban?
Jelenleg az árván maradt Pálfi gyerekek megsegítésére folynak a licitek, remélhetőleg pár nap és elérjük a kitűzött célt, 2 millió Ft-ot.
Örömködünk 1-2 napot, aztán bemutatjuk a következő tragikus történetet és folytatjuk a gyűjtést. 

– Ha valaki nem nagykanizsai, attól még beléphet, segíthet ő is a csoportban?
 Bárki csatlakozhat az egész országból a Jótékonysági licit Nagykanizsa csoporthoz. Mindenki segít, aki licitál, vásárol vagy licitre ajánl használható dolgokat pl. ruha, játékok, házi finomságok, akár szolgáltatásokat is. 

– Mi a tervetek a közeli és a távolabbi jövővel kapcsolatban?
A cél menni tovább, sokan várnak segítségre.  Van, aki maga keres meg minket és kér segítséget, de többnyire ajánlások útján jutnak el hozzánk ezek a történetek.

Szeretnénk, ha még élne ez a csoport a lehető legtovább. Tervben van egy Jótékonysági bál szervezése is a csoporttagoknak, de nem egyszerű a dolog ez a covid időszakban.
Addig is várjuk a felajánlásokat, liciteket. Biztatunk mindenkit, hogy nézzen otthon körül, hiszen ami számára felesleges, másnak igazi kincs lehet. 
Segíteni jó! 
És valljuk, hisszük, tudjuk, hogy
 "  Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen! "

A csoport címe: https://www.facebook.com/groups/3688154857862738

------------------------------------------------------------------

(Skolik Ágnes)